Ekologi – och användandet av plast

155-4 stort_trad_med_gront_lovverkAtt leva ekologiskt och miljövänligt är något som är på uppsving. Ekologisk mat blir allt mer populärt, och även efterfrågan på andra ekologiska produkter ökar. Doftljusen som är ekologiska, vilket innebär att de är bra för naturen, och är en av många ekologiska produkter som finns att köpa. Även mikroplaster är idag ett problem som regeringen utreder hur det ska stoppas.

Ekologiska ljus

Ljus, doftljus och värmeljus är några av de produkter som numera finns i ekologiska varianter. Det finns doftljus som är ekologiska och är bra för naturen, samt även värmeljus och vanliga stearinljus. Du kan köpa ekologiska ljus både i vanliga affärer, men även i olika webbutiker online. I vanliga fall kan just ljus vara lite speciellt när det gäller ekologi och miljö, men satsar du på ekologiska ljus så är det ett stort plus.

Ekologiskt i vardagen

Hur kan du leva mer ekologiskt i vardagen? Det finns flera bra och enkla alternativ.

När du köper mat, kan du välja att äta mer grönsaker och vegetariskt. Du kan även satsa på att köpa ekologisk och närproducerad mat, för att inte transporterna ska bli så långa.

En annan enkel sak som du kan göra är att leta efter de olika miljömärkningar som finns. Det finns bland annat Bra Miljömärkt och Svanenmärkt, som båda är märkningar som ges till livsmedel och annat som ses som miljövänliga.

Sopsortera när du kan och lämna din plast, metall, papper och så vidare till återvinningen. På så sätt sparar du mycket på miljön.

Användandet av mikroplaster

Vi använder i dag, tyvärr, ganska mycket plast i samhället. När all plast har förbrukats och använts, måste det ta vägen någonstans – ofta ut i naturen. En stor del av plasten hamnar i sjöar och hav, vilket i sin tur leder till skador på djur och natur. Mikroplaster är helt enkelt små plastrester från olika produkter i plast, allt från fuskgräs till fleece. Utsläpp av mikroplaster har lett till allt större miljöproblem, både lokalt och globalt. Regeringen ska börja utreda hur mikroplaster kan stoppas – följ gärna länken för att läsa mer.

Kort och gott, så är ekologiska produkter – allt från ekologisk mat till ekologiska doftljus – något som är bra för naturen. Regeringen ska utreda hur de ska gå tillväga för att få stopp på utsläppen av mikroplaster, vilket förhoppningsvis kommer att leda till något positivt.

emmalundstrom