Därför behöver också gamla byggnader mögelsanering

1580-1

Det är ingen som tycker om att få mögel i huset. Dels är det fult och förstör byggnaden. Men framför allt är det farligt att andas in. Du ska därför göra allt du kan för att undvika det. Om det trots allt får fotfäste är det sanering som gäller. Vanligtvis så lönar det sig att anlita en expert för att ta hand om huset. Alternativt ringa hyresvärden så att de får ta hand om problemet.

Sedan finns det andra situationer när mögelsanering är ett måste. En del gamla fina byggnader håller på att förstöras av möglet. Eller så handlar det om konstskatter som är samlade inuti dessa byggnader, som ofta är av kyrklig karaktär. Om ingenting görs ganska snabbt så kan de försvinna helt och hållet. Det är sant att hälsa är viktigare än konst, men kultur har också en viktig plats i samhället.

Hur du undviker mögel

En del tror att om du öppnar fönstret så blir du sjuk. Draget ger dig huvudvärk och alla föroreningar kommer in i hemmet. Egentligen så är det precis tvärtom. Utan frisk luft så mår både du och ditt hus sämre. Poängen är att det måste vara kontrollerat och göras på rätt sätt. När det blir allt för fuktigt i ett rum så kan möglet lätt komma in. Det är därför du ofta först ser det i badrummet. Kallvindar är ett annat ställe där du ska vara uppmärksam och se till att ventilera noga.

För avfuktning och ventilering är A och O när det kommer till att slåss mot mögel. Det finns särskilda maskiner du kan installera, men allra viktigast är bra ventiler som skapar ett lagom stort drag. Luften måste cirkulera och det kan de se till att den gör. Om det värsta skulle hända så ringer du efter någon som kan ta bort möglet. När det är helt rent gäller det att tänka efter vad som kan göras för att det inte ska komma tillbaka. Mögelsanering i Stockholm av hög kvalitet.

När det är kallt och instängt

I ett vanligt hem så brukar det bara vara vissa ställen som blir angripna av mögel. Men i större byggnader som bara används ibland så kan det lättare sprida sig. Det finns byggnader som har stått på samma fläck i hundratals år, om inte längre. De är starka och kan stå emot väder och vind. Men klimatet kan göra så att de blir angripna inifrån. Även kyrkor kan behöva mögelsanering. Läs mer i denna artikel i Eskilstuna-Kuriren.

Just kyrkor är ett bra exempel på byggnader som inte används så ofta. Det är vanligtvis kallt och ruggigt där inne för ingen har råd att värma upp dem hela tiden. Ibland är det målningarna som blir angripna av möglet, andra gånger kan det vara orgeln. Det är inte alls så trevligt men med en ordentlig sanering så löser man snabbt problemet. Sedan är det viktigt att undvika det i framtiden, men det kan saneringsfirman ge information om.

1580-2

Ta sig tid att bevara skatterna

Alla har något som de är intresserade av. Som tur är finns det fortfarande folk som jobbar med att konservera eller restaurera målningar av olika slag. Det är en liten skillnad på de två uppgifterna. För genom att hålla konsten ren och ta bort sot eller mögel så kan du konservera dem för framtida generationer. Det är ganska fantastiskt att du fortfarande kan se den färg som någon använde för flera hundra år sedan. Mycket behöver bevaras i gamla byggnader som kräver mögelsanering. Läs mer i denna artikel i Enköpingsposten.

Ibland så krävs det naturligtvis en viss restaurering, när de återställer konsten till sitt tidigare skick. Det beror ju på hur pass skadade de är och om de är av vikt för allmänheten. Men konst är ett väldigt subjektivt ämne så ofta går man efter ålder eller konstnärer. Helt klart är dessa skatter värdefulla ur en kulturell synvinkel och bör därför bevaras. Med varsam hand tas allt mögel och annan smuts bort, så att man verkligen kan se de vackra målningarna.

Alla hus måste hållas friska

En sund innemiljö kan göra underverk för familjen. Eller rättare sagt, det gäller att undvika dålig luft i ditt hem. Mögel kan leda till en rad med otrevliga hälsoproblem. Det vanligaste är hosta, astma och andra luftrörssjukdomar. Speciellt känsliga är barnen, deras små lungor klarar inte av så mycket smuts. Men även öron, ögon, lever, och andra viktiga delar av kroppen kan bli sjuka om du utsätter dig själv för mögel.

Problemet med mögel är att det förflyttar sig med luften. Det är lätt att det sprids och sätter sig någon annanstans. Framför allt vill du undvika att det kommer ner i dina lungor. Ibland kan just sjukdomar vara ett tecken på att något inte är helt rätt i byggnaden. Ta därför dina förkylningar och luftrörskatarrer på allvar. Om de håller i sig kanske du behöver en sanering.

Förutom att det är vådligt för människor så kan huset bli förstört av fukt och mögel. Du tjänar alltså på att regelbundet inspektera det och se till att allting är som de ska. Kontrollera taket och fönstren, att de är tillräckligt täta. Se till att ha ett bra system för ventilation, så att den friska luften kan fylla alla rum. Både nya och gamla byggnader är värda lite omsorg. Och både konstskatter och människor behöver ett liv utan mögel. Det gäller att inte ge upp kampen utan alltid vara uppmärksam. Det lönar sig både kort-och långsiktigt.

 

emmalundstrom