Dessa är fördelarna med krypterade usb-minnen

1342-1

Det ligger mycket information ute i cyberuniversum. Faktum är att det mesta här i livet nu är digitaliserat. På gott och ont är nog många snabba att peka ut. För det har helt klart förenklat livet, både på jobbet och i hemmet. Men samtidigt så har det gjort hela samhället mer känsligt. Allt fler börjar inse hur viktigt det är att skydda sin information. Ett enkelt sätt kan vara kryptering av dina usb-minnen.

De flesta har idag lösenord, brandväggar och andra saker som hindrar utomstående från att komma in. På ett antal arbetsplatser så begränsar man vem som får hantera vad. Det är inte fråga om att lita på någon eller inte. Istället är det fråga om att skapa goda rutiner som skyddar företaget. Ju färre som kan komma åt informationen desto bättre.

Ta tag i krypteringen

Vad är egentligen kryptering? I korta ordalag handlar det om att göra en text omöjlig att läsa för gemene man. Det är något som politiker och affärsmän har använt i flera århundraden. Troligtvis så länge som det funnits skrifter. För att kunna läsa en krypterad text behöver du ha en nyckel. Idag finns det flera algoritmer och metoder för att kryptera, som är mer eller mindre komplicerat. Hur man kan kryptera ett usb är något man kan lära sig.

En så pass liten sak som ett usb minne kräver naturligtvis inte en lång och komplicerad algoritm. Vad man gör idag är istället att skapa ett lösenord. Du kan inte kopiera eller installera information från minnet såvida du inte har detta lösenord. Det finns bra program som tillåter dig att själv välja kryptering och lösenord. Helt klart ska dessa behandlas som alla andra viktiga lösenord. Använd aldrig de samma kombinationerna och heller inte något som är uppenbart. All information du vill ha finns på Ibas.se.

Var försiktig med din information

De samma personerna som aldrig skulle drömma om att publicera sina kundregister kan ibland tillåta personliga uppgifter att lagras på ett relativt dåligt sätt. Du som låser dörren varje kväll låter kanske vem som helst komma in i din dator. Den senare situationen är det nog få som utsätter sig för nu för tiden. Alla har insett hur viktigt det är med virusskydd och brandväggar.

1342-2

TechWorld rapporterar i en artikel om hur allt fler krypterar sina usb-stickor. Det är verkligen ett steg i rätt riktning. För dessa små stickor har en tendens att komma fram både här och där. Hela poängen med att använda dem är ofta att transportera information från en person till en annan. Men ifall något skulle hända och det hamnar i fel händer så ska det inte gå att läsa av dem.

Det är alltså en fråga om att behandla all information försiktigt. De flesta vet vid det här laget att vad som läggs ut på nätet inte försvinner. Istället kan det fiskas upp av folk som kan sina saker. Därför gäller det att skydda data på olika sätt och vis. Många krypterar även det som läggs upp i molnet, så att göra det samma med en liten sticka är ganska uppenbart.

Inte för allas ögon

Fel händer kan vara någon på arbetsplatsen. Det är inte all information som är till för allas ögon. Var och en har sina egna arbetsuppgifter och klienter. Inte så att det finns rivaler på firman, även om det också kan vara fallet. Men vanligtvis så handlar det om att inte sprida all data hur som helst. Ju färre som känner till känslig information eller som hanterar den bättre. PC För Alla rapporterar i en artikel om hur allt fler ser fördelarna med krypterade usb-minnen.

Det kan vara en så enkel sak som att din väska blir stulen. Tjuvarna plockar på sig korten och kontanterna och slänger sedan resten. Om du har viktig information på ett USB-minne så kan det bli problem om någon hittar det. Kanhända är det dina egna uppgifter, du kanske var på väg till en myndighet eller kontor. Men om minnet inte är krypterat är det lätt att stjäla din identitet eller bank-ID. Konsekvenserna vill du helst inte ens tänka på.

I krig och fred

Under andra världskriget var det vanligt med kodade meddelanden. Hela avdelningar satt i London och andra städer för att försöka bryta koden. De olika ländernas mest intelligenta personer satt och jobbade med det dag och natt. Idag är det som tur var inget krig i Europa. Men det finns lagar som säger hur du ska behandla personliga uppgifter. Det existerar konkurrens som kan vara ganska hård, och det är faktiskt inte alla som spelar rättvist.

Att lära sig kryptera USB-minnen kan därför vara något positivt, som alla bör ta sig tid med. Skapa goda rutiner på arbetsplatser med både dylika minnen och andra lagringsmetoder. Anlita gärna någon att kontrollera hur säkert ert system är. Om en legitim hackare kan ta sig in, så kan tjuvar och bedragare. Det kan också löna sig att lära sig skapa bra lösenord, som förresten bör bytas ut med jämna mellanrum.

Ett annat sätt att skydda sig från intrång, stöld och virus är genom att begränsa antalet användare. Alla måste inte ha tillgång till allt. Du kan sitta och jobba med din lilla del utan att komma åt helheten. På vissa företag märkte man ett uppsving av virusattacker på måndagarna. Det var ungarna som hade lånat föräldrarnas laptop under helgen och laddat ner från okända sajter. När företaget inte längre tillät sina anställda att ta hem datorn så minskade attackerna.

Hur du kan lagra information

Du kan alltså välja mellan flera olika lagringsmöjligheter. Molntjänsterna har ökat, det är ju så gott som oändligt med plats där uppe. Andra kopplar upp sig till stora servrar eller investerar i dem själva. För mindre information kan ett usb minne vara bra, speciellt om du ska dela med dig till andra. Hela tiden gäller det att veta vem som har tillgång till din information och att begränsa dessa personer till ett minimum. I nio fall av tio kanske ingenting händer, men du vill absolut inte vara nummer tio.

emmalundstrom