Därför måste nyckelskåp på arbetsplatsen förvaras tryggt

822-1

I vissa sammanhang kan effektiv nästan upplevas som ett fult ord. Men detta är definitivt inte fallet på en arbetsplats. Tvärtom, här är det viktigt för alla att vara effektiva. Utmaningen är att inte förlora den mänskliga kontakten samtidigt som du lyckas åstadkomma det du vill. Det är inte alla som har hittat den här balansen.

För att kunna vara effektiv utan att bli allt för fyrkantig finns det en del grundläggande saker du kan göra. Det handlar inte om att skapa listor med detaljerade instruktioner. Ibland kan det vara av nytta, men på det stora hela så finns det först andra saker som måste till.

Effektiv men ändå stimulerande

Som företagare vill du att verksamheten ska gå framåt. Att du ska tjäna pengar och växa till dig. Även en anställd har lite av den samma inställningen. För om det går bra för deras arbetsgivare så skapar det trygghet för dem. Helst ska du komma igång med en god cirkel eller kedjereaktion här. För att det ska bli lättare för de som jobbar att göra sin del måste de ha bra redskap.

Du kan inte förvänta dig att de kommer upp med de mest storslagna kontrakt eller dokument med datorer och skrivare från 1990-talet. Eller att de ska spika upp ett hus med en vanlig hammare, utan att ha tillgång till tryckluftsverktyg. Vilka redskap som behövs varierar, men de måste hela tiden vara väl fungerande och uppdaterade. Etikettskrivare hjälper dig att effektivisera arbetet.

Hålla ordning på dina saker

En annan sak som kan göra en arbetsplats mer effektiv är organisation. Här är det återigen viktigt att inte skapa en onödig börda för de anställda. Om reglerna är allt för hårda så kan det bli jobbigt för dem. Istället ska du lägga upp rutiner som är lätta att följa och som leder till större effektivitet. Det brukar alltid ta en liten stund innan alla har vant sig vid nya metoder eller rutiner. Låt det ta den tid som behövs, såvida den inte är orimligt lång.

En bra rutin är att låsa in saker och ting. Det vill säga sådant som du absolut inte vill ska bli stulet eller förstört vid en eventuell brand. Datorer, dokument och allt annat som är av värde på ett eller annat sätt. Hur du förvarar nycklarna är sedan något som kan göra stor skillnad för de som jobbar med det på en daglig basis. Om de måste gå in till Astrids kontor och fråga om nyckeln till olika rum så kan det bli mindre effektivt. Nyckelskåp med kod är bäst för den som vill ha en trygg arbetsplats.

822-2

Alla måste inte ha koden vilket minskar risken för att nycklar kommer bort eller hamnar i fel händer. Ett alternativ är att ha flera skåp, så att alla de som behöver ha tillgång till olika rum och skåp snabbt kan komma åt nycklarna. Hela tiden så har du den där fina balansen i åtanke. Verksamheten ska vara effektiv samtidigt som du tänker på de människor som är basen för den.

Snygga nyckelskåp för alla typer

Nu måste ju inte ett nyckelskåp vara en fyrkantig metallåda. Speciellt inte om den ska hänga i hemmet, där det ju också brukar finnas en uppsjö av nycklar att hålla ordning på. Det finns snygga modeller på marknaden som också är säkra. Eller så bygger du in ditt låsbara skåp i ett snyggt hölje. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Barometern-OT skriver i denna artikel om hur mycket hantverk ligger bakom nyckelskåp.

Nu finns det dock något som kallas för försäkringsbolag. De har ganska mycket att säga till om, och även hur du förvarar dina nycklar. I alla fall om du vill få ut något på försäkringen när olyckan är framme. Det finns ganska klara riktlinjer för vad du kan förvara i olika säkerhetsskåp. De har klassifikationer och märkningar som visar dig vad du kan ha och hur försäkringsbolagen ser på det. Se därför till att all förvaring av viktiga eller värdefulla saker uppfyller dessa krav så du inte står där utan någonting.

Många nycklar på jobbet

Vissa arbetsplatser har fler nycklar än anställda. Biluthyrningsfirmor, till exempel, men också Hemtjänsten hanterar många nycklar varje dag. Helsingborgs Dagblad skriver i den här artikeln om att det är viktigt att hålla koll på sina nyckelskåp på arbetet. I det här fallet hade man rätt nummer på nyckeln men tog den från fel skåp. Det låter fånigt men kan ha allvarliga konsekvenser.

I bästa fall så blir du försenad. Mindre effektiv eftersom du måste gå och hämta nyckeln två gånger. Men i värsta fall kan en person bli lidande på grund av liknande missförstånd. Om någon känner att de börjar få en hjärtattack och trycker på sitt alarm måste personalen komma fram med en gång. Annars kan patienten dö till och med. Slarv med nycklar är något som helt enkelt inte får förekomma på liknande arbetsplatser.

Effektiva men trivsamma arbetsplatser

Det gäller alltså att ge de anställda bra redskap och skapa goda rutiner. Alla ska veta var nyckelskåpet befinner sig och allt ska vara ordentligt märkt. Om tjuvar skulle lyckas ta sig in ska det inte få med sig allt för mycket. Det ska vara svårt för dem att komma åt nycklarna till värdeskåp och andra rum. Likaså bör alla skåp vara utrustade för en eventuell brand och släckning, så att förlusterna blir minimala. Det handlar om att vara effektiv genom att planera i förväg.

 

emmalundstrom