Sex råd för att rekrytera rätt från början

910-1

Alla vet hur viktigt det är med rekrytering. En del företag lägger ner stora resurser på att hitta fram till rätt personal. Dels kostar det pengar att annonser och söka efter folk. Men det tar även tid från andra uppgifter. Fel person till tjänsten kan dock vara en katastrof, så det gäller att få det rätt redan från början.

Till att börja med gäller det att utnyttja de redskap som finns till hands. Idag har du bra program och processer som underlättar det hela. Det finns ingen anledning till att använda gamla sätt att rekrytera på. Speciellt inte som internet nu kan göra allt på en bråkdel av den tid det tidigare tog. Genom att tänka igenom dina behov och se vad som kan göras för att fylla dem kan du snabba på processen. Men chansen att du hittar den rätta personen ökar också radikalt.

Den allra bästa processen

Ta dig tid att se på de möjligheter som finns. Hitta något som passar just dig. Vissa firmor är specialiserade inom en viss bransch. Andra har flest möjligheter i ett avgränsat område eller stad. Andra är mer vitt spridda, med information om potentiell personal från hela landet. En del är villiga att flytta på sig för att få drömjobbet. Det är alltså flera faktorer som spelar en roll i din rekrytering. Att rekrytera för anställning vid behov är något Recruto kan hjälpa till med.

Tänk alltså igenom om du vill ha en fast anställd eller bara någon som jobbar tillfälligt. Ibland kan det vara ett litet gap mellan två anställningar eller en mammaledighet. Du behöver egentligen ingen som ersätter din personal, bara någon som kan fylla i tomrummet för tillfället. Men ofta så handlar det om att finna fram till rätt person. Någon som kan bidra till atmosfären på arbetsplatsen och som kan sitt jobb. Du kan klicka här för att ta reda på mer om den bästa rekryteringsprocess. För det är en process, det är ingenting som du gör på en helg. Men poängen med att ta hjälp av experterna är så du kan snabba på saken samt göra processen mer effektiv.

910-2

Balansera insatsen med resultatet

Det kan kosta en bra slant att rekrytera. Om du behöver någon som är både utbildad och erfaren kan det gå på flera hundra tusen kronor, om inte mer. Ofta är det en grupp som bestämmer vem som ska anställas och alla måste vara övertygade. Ibland har personen inte jobbat inom just denna sektorn tidigare, men har alla andra kvalifikationer. Sedan är det bara att hoppas på att det blir rätt och att personen ifråga stannar kvar. Annars så lönar sig inte investeringen något särskilt. Så blir rekryteringen extra dyr. Läs mer på den här sidan i Ölandsbladet.

Naturligtvis är det inte alltid som du måste gå igenom en sådan dyrbar och långdragen process. En del beror på vilken post som ska tillsättas. Det kan räcka med att du utnyttjar de vanliga verktyg som finns tillgängliga. Gå genom någon som har en rejäl databank och kontakter på de rätta ställena. Men det måste inte alltid vara en handplockad person. Ibland kan det vara nog att de har den rätta utbildningen och en bra inställning. Någon som vill jobba och växa inom ditt företag. Gärna med lite erfarenhet av området, men allra mest en positiv inställning.

Hur du undviker misstag

Allt fler lägger större vikt på personlighet och inställning än på betyg och cv. Båda två är naturligtvis viktiga. Vissa uppgifter kan du helt enkelt inte utföra utan en gedigen utbildning och en kunskap om området. Men en person kan vara hur utbildad som helst och det går inte bra ändå. Idag är det ett stort antal arbetsplatser som satsar på grupparbeten och arbetsmiljö. Så du måste kunna samarbeta med andra för att nå fram till slutresultatet.

Det är också vanligt att outsourca vissa delar av verksamheten till utomstående företag. Detta har lett till ett helt nytt sätt att arbeta på. Därför kan erfarenhet på ett företag inte vara allt för relevant på ett annat. Vilket återigen leder till vikten av att se personens inställning och vilja att samarbeta. Ny teknik rapporterar här om sex råd för att rekrytera rätt.

910-3

Full kontroll över processen

Med ett bra rekryteringssystem har du större chans att snabbt hitta rätt person för posten. Platsannonsen läggs ut precis där den kan göra som mest nytta. Om du får in många ansökningar kan du använda fördefinierade mallar för svar och e-post. På en aktiv kalender kan du hela tiden hålla koll över vem som fått inbjudan till intervju och när denna är avtalad.

Men även efter rekryteringen är fullförd så kan det vara bra att ha kontroll över vad som hänt. Det kan vara till nytta vid framtida annonseringar och rekryteringar. För ofta är det en stadigt återkommande process. Inte så att du alltid byter personal. Men när det är dags måste det bara bli så bra som möjligt. Därför är det bra att kunna se genom vilken kanal som sökande hittade fram till ditt företag. Och hur många det vara som faktiskt skickade in en ansökan, även om du inte personligen intervjuade var och en av dem.

Ny personal ger företaget ett lyft

Det är inte så svårt att förstå varför det varje år läggs ner stora pengar på rekrytering. Om det handlar om en högre position så kan det göra en enorm skillnad med rätt person. De kan ta ett företag eller administration från konkursens avgrund till en växande vinst. När du finner fram till rätt person för just den tjänsten så kommer du snabbt att tjäna in de pengar du lagt ner.

Men för det mesta räcker det alltså med en som är kvalificerad. De flesta företag har inte heller resurser att lägga ner på en utdragen eller väldigt specifik rekrytering. Därför ska du välja ett redskap som fungerar, där processen inte är allt för lång. Och där du slipper tänka på alla detaljerna, utan mer eller mindre kan gå direkt till intervjuerna. Att hitta rätt person är inte allt för svårt.

 

emmalundstrom