Så njuter du av julbordet på ett klimatsmart sätt

743-1

Det är intressant att se hur du kan inkludera miljö och klimat i så gott som alla delar av ditt liv. Till och med julbordet kan vara ett tillfälle för smarta val. För det handlar om en livsstil. Om du är övertygad om att miljön är viktig och värd att bevara så kommer detta att reflekteras på flera olika sätt. Eftersom det idag är något som allt fler tar med i beräkningen så har det också ökat dina valmöjligheter.

Rent allmänt så är det vanligt att umgås över en bit mat. Det kan vara en snabb fika tillsammans, eller en lång romantisk middag. En lunchträff eller kanske en avslappnande brunch. Men under december månad är det få som inte väljer att träffas för ett härligt julbord. Även här kan du välja mellan flera olika varianter.

Njuta av julen

För många så börjar julen långt innan slutet av december. Första advent är en start för ett flertal. Därefter kommer julborden igång. Vissa måste du boka in flera månader i förväg eftersom de är så populära. Det är en kombination av maten, stämningen och platsen. Wallmans erbjuder varje år ett uppskattat julbord med många klassiska rätter.

Runt om i huvudstaden finns det flera intressanta matställen för den som vill göra december till en speciellt månad. Det ena julbordet efter det andra med både nya och traditionella rätter. Men oavsett när du kommer till staden så finns det mycket att välja mellan i matvägen. Här är allt tillrättalagt för en bekväm semester där du verkligen kan njuta av livet. Hotel Kungsträdgården är ett bra hotell nära hamburger börs i Stockholm.

Hamburger börs och Wallmans salonger hör till de allra mest populära ställena här. Folk kommer från när och fjärran för att uppleva deras speciella atmosfär, för att inte tala om den goda maten. Både under jultid och resten av året så får du alltid något riktigt speciellt här. Eskilstuna-Kuriren rapporterar i denna artikel om hur många kändisar börjat på Wallmans salonger.

743-2

Äta sunt hela julen

Tidigare var det vanligt att bara äta hela tiden, fram till nyåret. Sedan var det gym och bantningskurer som gällde. Även om en del fortfarande äter på detta sättet så är det nu modernt att tänka på sin hälsa hela tiden. Dels genom att inte äta för mycket, det blir ju faktiskt fler julbord. Sedan är det många som väljer att inte dricka så mycket till maten. En liten nubbe måste du alltid få med dig, men att bli full behöver inte vara det enda alternativet.

I tillägg så har julbordets karaktär förändrats något de senaste åren. Nya rätter har blivit en del av det hela. Samt traditionella rätter med en ny vridning. Allt fler inkluderar nu vegetariska alternativ. Detta har gjort julbordet rikare på något sätt, och samtidigt sundare. Eftersom de flesta äter mer än ett julbord så kan du ju alltid få med dig alla de rätter du vill ha någon gång under månaden. Norrtelje Tidning tipsar i en artikel om hur du undviker att bli sjuk av julbordet.

Miljötänk under julen

För den som intresserar sig av miljö och omgivningar så är dagens julbord ännu mer intressanta. Du kan nämligen planera allt så att maten är klimatsmart, på mer än ett sätt. bland annat så är ju ekologiska eller biologiska alternativ något som gynnar omgivningarna. Inga farliga gifter eller gödningsmedel som förstör vattendragen. Men något som många anser är ännu viktigare har att göra med var maten är odlad. Med närliggande jordbruk och producenter så minskar koldioxidfotspåren radikalt. Expressen skriver i denna artikel om hur du kan njuta av julbordet på ett klimatsmart sätt.

Miljö kanske inte är det första som kommer upp i sinnet när du hör ordet julbord. Men det är som sagt en fråga om livsstilar och övertygelser. För den som verkligen anser att det är viktigt att välja ekologiska eller närliggande alternativ så faller det sig helt naturligt att välja denna sorts julbord. Speciellt viktigt kanske eftersom julbordet ofta består av bra många rätter och matvaror. Inom dessa grupper så kan ett visst val vara bättre än andra, medan en del maträtter inte är ett dåligt val över huvud taget.

Det går alltså att fortsätta med en viss åsikt eller livsstil även under festligheterna. Idag har du mycket att välja mellan, det har blivit lättare att göra klimatsmarta val. Om du lagar till julbordet själv så kan ju precis allt vara klimatsmart vare sig det handlar om ekologiskt eller närproducerat. Men även när du går ut så kan du alltid fråga dig fram och hitta ett som passar din övertygelse.

743-3

Allt fler alternativa julbord

Det har kommit mycket nytt runt julbordet de senaste åren. Idag kan du få en variation av rätter som tidigare inte fanns med. Detta är en helt normal utveckling av traditioner, det var inte så länge sedan som köttbullarna hörde till nykomlingarna. Skillnaden idag är att det inte bara handlar om nya rätter utan också sundare alternativ av de gamla. Det måste inte vara fullt med grädde eller smör överallt. Du kan göra god mat utan allt för mycket fett.

Ett alternativ är naturligtvis allt vegetariskt som finns nu för tiden. Köttbullar som är gjorda av alternativ färs, helt från växtriket. Du måste inte ens kalla det för köttbullar, vilket ju tekniskt sett är svårt. Det går att ta distans helt och hållet från djupa traditioner. Om detta är vad du önskar vill säga.

Det fina med julbord är ju att alla ska få precis det de vill ha. Varje familj och individ har sitt eget speciella sätt att fira jul på. Maträtter och traditioner som är nog så viktiga. Samtidigt kan det vara roligt att vidga sig lite och prova på något nytt. Ett julbord baserat på skaldjur, till exempel. Kanske ett som är 100% vegetariskt, glutenfritt eller laktosfritt. Eller en blandning av lite av varje, så att smaklökarna verkligen känner att det är fest.

Tänka klimatsmart året om

Det är nu inte bara till jul som du kan slå ett slag för miljön. Vissa experiment har utförts där en helt vanlig familj får lära sig hur de ska kunna minska sina koldioxidfotspår samt spara energi på olika sätt och vis. Dessa studier visar att bara genom några få genomtänkta val så kan du verkligen göra en skillnad i kampen mot miljöförstöringar.

Klimatsmart kan innebära ekologiska val, något som det idag finns bra mycket av på marknaden. Eller så kanske du måste anstränga dig lite för att hitta närproducerad mat. Något det inte innebär är att äta tråkig mat. Vare sig det är julbord eller midsommarmiddag det handlar om så kan du njuta av maten.

emmalundstrom