Satsa på en bra försäkring då du vinterförvarar båten

541-6-1-vinterforvara-baten-forsakring

Att ha en båt kan innebära mycket för en familj eller ett företag. Dels har du en alldeles speciell frihet, för hela havet är din semesterort. En helt annorlunda värld öppnar upp sig när du kan åka ut med båten. Det spelar ingen roll om det är öppna havet eller en stor sjö, känslan av att vara ute i naturen och höra vattnet skvalpa är oslagbar.

Samtidigt så är det många som använder en eller flera båtar för en verksamhet. Inte bara fiskare, men även de som driver havssafari eller andra utflykter. Hela Sverige är full av sjöar och en lång kustlinje, så det är inte så konstigt att det är vanligt med båtar. Samtidigt så är klimatet mer eller mindre hårt i hela landet, vilket gör det nödvändigt att dra upp båtarna vintertid.

Skydda din båt mot väder och vind

Alla vet hur blåsig och kallt det kan bli under vintern. Vare sig det regnar eller snöar så är det fullt med nederbörd som du absolut inte vill ha in i din båt. Fukt kan skada inredningen och är inte bra för motorn heller. Därför är det viktigt att svepa in din båt ordentligt. Många gör det med en presenning eller två, men det finns också andra alternativ.

Plastkrympning.se säljer bland annat krympplast och många andra produkter för smartare förvaring och väderskydd. Inte bara skyddar det båten så fukt inte tränger in. Det gör också att du inte behöver så stor uppläggningsplats. Bara det allra minsta som själva båten tar upp. En del varianter har till och med ett blixtlås ifall du skulle vilja ta dig in i båten under vintern.

Vad som är bäst beror ibland på var båten ligger. En del båtklubbar hyr ett stycke land och alla lägger upp sina båtar på samma ställe. Du får din ruta och hur du utnyttjar den är upp till dig. Det får plats en ställning och du kan lätt använda antingen presenning eller krympplast. Du kan köpa en smart presenning för båttäckning när vädret blir kallare.

Smart drag med din båt

En del har möjlighet att lägga upp sin båt i en lada, där varken snö eller regn kommer åt. Andra vill ha den under uppsyn och lägger den på tomten. Här krävs det dock bygglov eller liknande, så det kan bli lite dyrare eller mer komplicerat. Men oavsett var båten ligger kan en bra försäkring löna sig. Det samma gäller under sommaren när båten ligger i vattnet. För det är dyrt med båt, och även en motor kan ge ett gott pris på svarta börsen. Helsingborgs Dagblad skriver om en historia som visar vikten av att ha bra vinterförvaring och försäkringar för båten.

Det är ju inte bara tjuvar som kan förstöra din båt. En liten eldsvåda kan snabbt sprida sig och bli till en stor katastrof. Ibland när det stormar så sliter sig båtar från förtöjningarna och försvinner någonstans. Naturligtvis är det sällan dessa saker sker. Men en försäkring är ju en sorts garanti att om det värsta skulle hända så är du någorlunda skyddad.

Dyrt att skaffa båt

En orsak till att inte alla har en försäkring är att premierna är dyra. Tyvärr så blir det ännu värre om olyckan skulle vara framme. För båtar är dyra att köpa och ta hand om. De flesta har nog en dröm om att skaffa båt. Speciellt på vårkanten när det börjar värma från solen och isen smälter bort. Då är det svårt att hålla sig borta, och många skaffar båt just då.

Ett alternativ till att köpa båt kan vara att hyra en i stället. Speciellt om du inte är så van vid att ha egen båt. Då kan det vara bra att prova en vecka eller två för att se om det verkligen är något för dig. Men det kan även vara ett billigare sätt att ha båt. Många har helt enkelt inte det kapital som krävs för att köpa en båt. Speciellt inte om du nyss köpt bostad och ny bil. Drömbåt eller hyrbåt? Läs om hur du bör tänka vid ett val på den här sidan i Göteborgs-Posten.

Bow of boat on sea; Koh Samui; Thailand

Ta hand om din investering

Förutom att det är underbart med båt och du vill göra allt du kan för att hålla den i gott skick så är det även en fråga om pengar. Det är en investering, och något du bör ta hand om. Detta innebär att se till att den är sjöduglig innan du sjösätter den. Sedan måste du ha en bra plats att ställa upp den på under vintern. Krympplast kan vara ett bra sätt att täcka den, eller så använder du dig av stora, starka presenningar. Om du kan ställa in den i en lada eller garage är det ännu bättre.

Men att ta hand om din investering kan också innebära att du skyddar dig mot tjuvar och olyckor. En bra försäkring är naturligtvis grunden, även om den kostar en slant. Många båtklubbar har vakter som patrullerar för att göra det svårare för tjuvar att ta sig in. Bara det faktum att någon är närvarande dygnet runt gör det till en mindre attraktiv måltavla.

Det kostar pengar att köpa en båt, och även att ta hand om den. Men när du tänker på allt du kan få ut av den så blir det genast inte lika tungt. Och skulle det vara allt för dyrt för dig just nu så kanske du kan hyra en båt då och då istället.

emmalundstrom