De gröna rätterna ökar på julbordet  

453-6-1

Grönt är skönt, men det är också sunt. Detta är en av orsakerna till att urvalet av grönsaker och olika gryn har ökat. Folk är intresserade av att hålla sig friska, och ett av sätten att göra detta är genom att äta bra mat. Samtidigt så har det blivit populärt att prova på nya saker, och framför allt då vegetariska alternativ. Allt detta har lett till en intressant utveckling på matfronten.

Tidigare fanns det inte så mycket att välja på och då var det lätt att hålla sig till korv och makaroner. Men idag så finns det chiafrön, mango, citrongräs och mycket annat i affärerna. Det har blivit lätt att äta sundare. Du kan till och med få färdiglagad mat och snabbmat som är helt vegetarisk. Glutenfri och laktosfri, kanske även vegan. Allt detta har lett till en grön våg, där folk blandar traditionella maträtter med nya, sundare alternativ. Till och med potatismoset och pastan får ett hälsosamt lyft.

Fira jul med julbord

Ett av de allra vanligaste sätten att förbereda sig inför julen är genom att gå ut på julbord. Ofta så brukar ett sådant tillfälle vara med arbetskamraterna. Men sedan bokar många in med alla klubbar och föreningar de hör till. En del tar en kryssning för att slappna av och äta julbord. Det är tradition att börja tidigt och äta sig fram till själva julafton. Då fortsätter firandet med familj och vänner, och naturligtvis ett härligt julbord. Mr French har under många år erbjudit ett klassiskt svenskt julbord för matälskare i alla åldrar.

Nu för tiden är det möjligt att välja mellan flera olika sorters julbord. Dels har du vad som vanligtvis kallas för traditionellt, där alla de rätter du känner igen från barndomen finns med. sill skinka, Janssons frestelse, köttbullar och allt annat som smakar jul. Sedan finns det skaldjursinspirerade julbord, helt vegetariska eller vegana julbord samt flera andra varianter. Det som blivit mest vanligt är dock att varva klassiska rätter med lite nya former av julmaten. Läs mer och låt dig inspireras på https://www.mrfrench.se/.

Utvecklingen av det så viktiga julbordet

Något som syns så gott som på alla moderna julbord är just gröna rätter. Ibland kan det vara en vegetarisk form av klassiska rätter. Köttbullar som är gjorda på soja, svamp eller nötter, för att passa de som vill hålla tillbaka på köttet. Janssons frestelse utan ansjovis, och kan hända med laktosfri mjölk och grädde. Eller så kan det vara helt nya kreationer. Den tidigare nämnda mangon kan inta en stolt plats i en mustig sallad. Böngroddar sitter inte illa tillsammans med en bit skinka, i alla fall inte om de blandas ut med andra grönsaker och en liten dressing.

453-6-2

Alla har sina egna sätt att göra i ordning ett julbord. Eftersom det är vanligt att gå till mer än ett så finns det utrymme att prova på lite av varje. Expressen rapporterar här om hur IKEA satsar stenhårt på julbord. Deras val av rätter är inte de samma som restaurangen i Gamla stan. Och inte heller det som farmor gör i ordning varje år. På detta sätt är det enkelt att få med sig lite av varje. Du provar på något nytt, men missar samtidigt inte dina favoriter. Möjligheterna är många och en fantasifull kock kan komma upp med mycket gott.

Hälsan framför allt

En del äter och dricker så mycket att när nyåret rings in så är de både tjocka och trötta. Medlemskapen på gymmen ökar alltid i januari vilket i och för sig är positivt. Men vad som vore bra mycket bättre skulle vara om alla var något försiktiga under tiden som leder upp till jul. Sundare alternativ på julbordet kan hjälpa dig att inte äta för mycket, och framför allt så är det bra för din hälsa. En annan trend som vuxit till sig är att ta julbordet till lunch. Drickandet minskar och de flesta föredrar också att äta annorlunda rätter. Det finns julbord som serveras på en enda tallrik, som en personlig buffet. Allt för att minska matsvinnet men ändå ge klienterna en god julupplevelse.

Helsingborgs Dagblad skriver här om hur skinkan backar på julbordet och de gröna rätterna ökar. Detta verkar vara en del av den trend som du kan se året runt. Folk vill äta mer grönsaker, och gärna i gourmet form. Väl planerade och smakfulla gröna rätter har blivit mycket populära. Inte så att du kan äta för mycket bara för att det är grönt. Men det ger mer utrymme för att kunna smaka på allt det goda som serveras. Om du blandar tyngre rätter med de gröna så kommer du att må bättre och känna dig piggare. Naturligtvis skadar det inte att börja på gymmet i januari, såvida du inte redan är aktiv där.

453-6-3

Ett öppet sinne inför julen

Kanske har det också något att göra med att folk är nyfikna. Matkulturen har förändrats, mycket tack vare alla nya svenskar. För femtio år sedan var det få vuxna som gärna åt pasta eller ris. Nu för tiden så räknas det till basvarorna i många svenska hem. Kryddor och exotiska frukter hör till vardagen, och detta påverkar naturligtvis också högtiderna. Det är inte otänkbart att låta lite nya smaker få plats på ett svenskt julbord.

Även om julmaten har djupa rötter i traditionen så är den inte heller exakt det samma idag som för hundra år sedan. Inte ens som för tio år sedan. Detta kallas för naturlig utveckling och är verkligen positivt. Med fler gröna rätter på julbordet så blir det sundare. Men enligt många personer blir det även mer intressant. Det är därför inte så konstigt om nya rätter börjar bli favoriterna och mer traditionella kanske hamnar i skymundan.

Alla har sin egen smak och intresse av mat. Därför är just julbordet ett sådant bra arrangemang. För här har du massor av olika maträtter med speciella smaker och blandningar. Alla kan hitta något som de tycker om, vare sig det är helt nya, gröna rätter eller sådana som du känner igen sedan tidigare.

emmalundstrom